Maud (20) en Jochem (19) over waarom ze hebben gestemd

Net als bij voorgaande verkiezingen hebben velen van ons afgelopen week weer gestemd voor de provinciale staten en waterschappen. Van de kiesgerechtigden heeft 57,5 procent gebruikgemaakt van zijn of haar stemrecht. Dit is een verhoging ten opzichte van 2019, toen 56,1 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbracht. Ik heb ook mijn Burgerplicht vervuld en heb opgemerkt dat er meer jongeren zijn die gaan stemmen. In dit artikel vertellen Maud en Jochem waarom ze hebben gestemd.

Maud (20 jaar, student informatica aan de Universiteit Utrecht) 

Ik heb eindelijk gewacht in die rij en gestemd! Ik ben een tweedejaars studente Informatica. Ik ben studente aan de universiteit van Utrecht en ga graag met mijn vriendinnen een glas wijn drinken. Het coronavirus heeft mijn leven, net als dat van vele anderen, op zijn kop gezet toen ik net zeventien jaar was. Door het verlies van contact met mijn vriendinnetjes werd ik minder sociaal. Mijn studie werd moeizamer en ik had het onbehaaglijke gevoel dat ik ergens niet meer paste. Dagen werden weken en weken werden maanden en langzaam maar zeker voelde ik me leeg. Alles waar ik eerst belang aan hechtte leek onbereikbaar. We hadden bezorgdheid voor onze grootouders en namen afstand van hen. Toen ik net achttien was, overleed mijn geliefde oma en heb ik niet volledig van haar kunnen genieten. Toen mijn sociale leven ophield en oma stierf, voelde ik me heel eenzaam. Ik heb nog steeds moeite met het maken van nieuwe vriendinnen, dus ik ben heel dankbaar voor de vriendinnen die ik nu heb. Hoewel iedereen de moeilijkheden van die periode heeft ondervonden, had ik het gevoel dat ik er alleen voor stond. Hoewel mijn ouders thuis steevast op de VVD hadden gestemd, begonnen ze zich steeds vaker gefrustreerd te uiten over hoe lastig het was geworden om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit had dan ook bij hen het wantrouwen in de VVD doen toenemen. Ondanks dat Mark Rutte zei “Dit nooit meer”, hebben we keer op keer een teleurstelling van de overheid gekregen. Momenteel wonen we in een kleiner huis en moet mijn moeder fulltime werken, terwijl mijn vader soms 50 uur per week werkt. Ze zorgen ervoor dat ik aan niets ontbreken zal en dat ik mijn studie goed kan volgen. Tijdens de laatste verkiezingen heb ik voor een partij gestemd die hoop biedt aan de jongeren, zodat we de belofte van “Nooit Meer” echt kunnen waarmaken. Ik weet ook dat het niet aan de VVD ligt, want ze hebben ook moeilijke tijden gehad tijdens het regeren. Toch had ik gehoopt dat ik nooit zo lang hulpeloos op bed hoefde te liggen wachten voordat ik hulp kon krijgen van de GGZ. Woensdag heb ik op BBB gestemd in de hoop dat er door deze politieke partij meer aandacht en hulp zal komen voor jongeren in mijn situatie; “dit kan en mag nooit meer”. 

Jochem (19 jaar, student marketing en communicatie aan de Hogeschool ‘s-Hertogenbosch)

Ook ik heb mijn stem uitgebracht voor het eerst dit jaar. Mijn salaris is, vergeleken met dat van mijn vrienden, niet slecht. Dit komt mede doordat ik een Bbl-opleiding volg. Ik heb voor mijn kameraad gestemd die ons nu vanuit de hemel toeziet. Op dit moment woon ik met mijn ouders in Rosmalen en heb ik hier altijd met veel plezier geleefd. Toch heb ik kortgeleden veel onrust in onze omgeving gevoeld. Mijn maatje overleed vorig jaar aan de gevolgen van een heftig auto-ongeluk. We zijn in de kracht van ons leven en de wereld ligt aan onze voeten. We hadden een auto gehuurd in Duitsland en besloten wat rond te rijden of ons “stoer” te gedragen, zoals we vaker hadden gedaan tijdens stomme avonden. We hadden de hele nacht naar ‘immortal technique’ geluisterd, een Amerikaanse rapper die rapt over maatschappelijke problemen. Hij was intelligent en sprak vaak over politiek en hoe hij bepaalde dingen wilde veranderen, maar ik onderbrak hem vaak omdat ik er geen behoefte aan had om over politiek te praten. Ik weet dat hij een echte CDA-stemmer was en achter de meeste standpunten stond, maar ik had er zelf geen kaas van gegeten. Nadat hij was begraven, heb ik alleen maar naar ‘immortal technique’ geluisterd en gehoopt dat hij er nog zou zijn zodat ik met hem over politiek kon praten. Nadat ik mijn stempas had ontvangen, besefte ik meteen dat ik op het CDA zou stemmen. Ik heb mezelf ook verder ingelezen over het CDA en sta er nu achter. Het geeft me voldoening om me bezig te houden met politiek, want dat zou hij graag hebben gewild. Wanneer ik ouder ben, wil ik een bedrijf leiden dat zich richt op het helpen van jongeren, vooral door hen bewust te maken van de gevaren van roekeloos autorijden. Ik weet nog niet precies hoe ik dat ga aanpakken, maar dat komt dan nog wel. 

Maud heb ik benaderd via sociale media en zij was bereid haar verhaal te delen, Jochem ken ik van de schoolbanken en die heb ik gebeld toen ik aan dit onderwerp wilde werken. Het waren unieke gesprekken die ik met jullie beiden heb kunnen voeren, ongeacht jullie politieke standpunten, beiden met een stem voor de jongeren. Hoewel het soms allemaal moeilijk lijkt, zetten we door en hopen op een goede dag. Iedereen heeft zijn eigen manier van stemmen. Ik heb bewust gekozen voor Maud en Jochem om nogmaals de struggles van jongeren onder aandacht te brengen. Ik snap dat jongeren zich soms niet meer gehoord of gezien voelen. 

Dank jullie wel, Maud en Jochem, voor de prettige gesprekken en de nieuwe inzichten die ik van jullie heb ontvangen. Jullie hebben zeker alle reden tot trots! 


Mert Kasmer

2 reacties

  1. Joost

    top verhaal, lekker kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Kasmer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑